Тема: Як корупція погіршує твоє життя

Мета: Сформувати в учнів уявлення про соціальне явище корупції та шкоду, яку корупція завдає персонально конкретній людини. Розтлумачити поняття: хабарництво (вимагання і пропозиція хабаря), та корупція.

Міжнародний день боротьби з корупцією відзначається щороку 9 грудня, починаючи з 2004 року. У цей день в 2003 році в Мексиці була відкрита для підписання Конвенції.

Метою встановлення цього Міжнародного дня, як зазначено в резолюції Генеральної Асамблеї ООН, було поглиблення розуміння проблеми корупції та ролі Конвенції в запобіганні корупції й боротьбі з нею. У деяких країнах у цей день проходять мітинги, семінари та лекції на тему корупції.

Що таке корупція?

Слово «корупція» походить від латинського «corrumpere» - тобто «псувати». Нині корупцію тлумачать як протиправну діяльність , що полягає у використанні службовими особами їхніх прав і посадових можливостей задля особистого збагачення.

Про корупцію ми говоримо, коли ця дія :

  • Є протиправною
  • Є добровільною з обох сторін
  • Надає переваги і вигоди обом сторонам
  • Є таємною

Є різні види корупції, зокрема:

Хабарництво - обіцянка, пропозиція або надання якої-небудь вигоди, що неналежним чином впливають на дії або рішення посадової особи

Розбазарювання - крадіжка ресурсів людьми, наділених владою і контролем за чимось цінним

Вимагання - примушування людини заплатити гроші або інші цінності в обмін на певні дії чи бездіяльність

Зловживання - використання службових повноважень для надання необгрунтованих пільг чи преференцій якійсь особі або групі чи навпаки – дискримінація людини або групи задля особистої вигоди

Фаворитизм, кумівство - надання послуг або ресурсів родичам, знайомим, друзям, однопартійцям тощо.

Хто протидіє корупції в Україні?

У нашій країні сьогодні відбуваються зміни, які дають надію на нашу спільну перемогу над корупцією. На вулицях міст ви бачите Нову патрульну поліцію. Але непомітними залишаються нові органи, які створені для боротьби з корупцією - НАБУ та НАЗК. Саме вони мають допомогти українцям розірвати корупційні ланцюги.

Як ви думаєте, чому створено відразу 2 органи - а не один?

Національне антикорупційне бюро України - Займається розслідуванням корупційних злочинів високого рівня. В НАБУ працюють детективи й аналітики. Чи не скоїв злочин Президент, прем’єр, міністри, депутати, судді, керівники великих державних підприємств - це контролює НАБУ.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) - Створює в Україні такі умови, які мають зменшувати поле, де виникає корупція. Наприклад, НАЗК займається системою електронного декларування, в якій посадовці показують своє майно, доходи та видатки. Ця інформація зберігаються в електронній базі даних НАЗК та знаходяться у відкритому доступі в інтернеті, де їх може побачити кожен.

Нове суспільство України, нова країна – це в першу чергу країна без корупції, країна без брехні. Це є новою ідеєю, яку почала сповідувати наша країна. А якостями нових українців є надійність, відкритість, прозорість, активна участь та відповідальність. Це дозволить нам створювати продукцію, якою буде пишатися весь світ.

Сьогодні українські герої на фронті віддають життя за розбудову нової успішної країни, за кожного з нас, щоб ми мали цю можливість – змінитися та стати чесною країною і жити краще. Наш обов’язок реалізувати цей шанс.

Кiлькiсть переглядiв: 10

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.